ANCHETEOPINIIȘTIRI

Zootehnia e distrusă. România importă carne și produse din porc de aproape 1 miliard de euro: 80% din consumul total

Zootehnia e distrusă. România importă carne și produse din porc de aproape 1 miliard de euro: 80% din consumul total.

România era înainte de 1989 exportator clar de carne de porc și produse din carne de porc. Fiecare comună din România avea cel puțin o fermă de creștere a porcilor, produsele cerealiere obținute erau folosite chiar la locul de producere.

Ce înseamnă acest lucru: că în loc să vindem ieftin cereale neprelucrate ele erau transformate în furaje și apoi erau folosite pentru creșterea animalelor.

Aflați despre cum un parlamentar român câștigă 15.000 de euro.

După 1989 toată zootehnia românească a fost distrusă. După intrarea în Uniunea Europeană a avut loc, pentru o scurtă perioadă de timp, o relansare în ceea ce privește zona de creștere a porcilor.

Pe urmă a apărut sau a fost adusă gripa porcină. Distrugerea sistematică a fermelor românești a devenit o politică de stat practicată de guvernările din ultimii 32 de ani.

Astăzi importăm aproape 80% din carnea de porc și produsele de porc pe care le consumăm. O să vedeți în multe locuri că scrie: carne românească, în realitate se importă carcase și doar se prelucrează în abatoarele din România.

Fermele au fost închise deoarece românii nu sunt ajutați să crească animale la ei acasă.

Partidele politice au refuzat să elimine subvenția publică pentru partide. Propunerea venise dinspre AUR, partid care nu folosește subvenția publică și dorește eliminarea ei.

Importurile ating la momentul de față aproape 1 miliard de euro anual. Pentru ca aceste importuri să se facă este nevoie de valută iar aceasta nu se poate lua decât din împrumuturi sau din munca românilor care lucrează în afara României.

În loc să folosească banii trimiși de românii alungați de sărăcie pentru a cumpăra tehnologie, unități de producție, ca să contăm și noi pe această piață globală, suntem nevoiți să cumpărăm carne de porc și produse din carne de porc.

Am ajuns să exportăm cereale ieftine deoarece nu avem locuri pentru depozitare și să importăm carne de porc scumpă din Germania sau din Polonia.

Dar guvernanții nu doar că nu ajută, dar au încercat și au luat unele măsuri prin care să limiteze creșterea porcilor în gospodăriile proprii. Creșterea animalelor în curte nu a fost oprită nici de comunism, dar iată că acum avem o altă formă de control, unul chiar mai radical. Porcii din gospodăriile românilor pot asigura un echilibru în consum, dar se pare că există un interes ca inclusiv cetățenii de la sate să cumpere produse din carne de porc importată.

Vă puteți imagina că Spania și Polonia cresc aproape jumătate din numărul de porci înregistrați la nivelul Uniunii Europene. Franța, Danemarca, Polonia sau Olanda au de asemenea producții record, în ciuda faptului că majoritatea acestor state ajung să importe cereale deoarece nu au suficiente.

Românii trebuie să redeschidă fermele mari , mijlocii și mici de porci, chiar dacă acest lucru se face oferind țăranului român tot ce are nevoie pentru a putea face acest demers. Considerăm că din banii obținuți din petrol, gaze și energie putem să asigurăm costurile necesare asigurării securității noastre alimentare.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.