ȘTIRI

Țara pensiilor speciale. PSD și PNL n-au bani să mărească alocațiile celor 3,6 milioane de copii

PSD și PNL au bani pentru pensii speciale, dar nu au suficiente fonduri pentru a majora alocațiile celor 3,6 milioane de copii din România. Pentru a le oferi o alocație de 300 de lei, Ministerul Muncii susține că e nevoie de politici fiscale care să atragă mai mulți bani la bugetul de stat – un răspuns halucinant, având în vedere că în țara noastră sunt 9.950 de pensionari speciali. Pentru ei statul cheltuie anual peste 12 miliarde de lei.

În România este o lege – Legea nr. 14/2020 privind creșterea alocațiilor, care însă nu s-a mai aplicat. Inițial prevederile au fost amânate de către liberali care erau la putere în 2020 printr-o ordonanță de urgență, ordonanță care a fost ulterior respinsă. Legea însă nu s-a mai aplicat, deși PSD amenința, pe vremea când era în opoziție, că va face plângere împotriva miniștrilor care refuză să pună în aplicare prevederile actului normativ.

Ministerul Muncii susține că nu are bani. În prezent, alocațiile de stat se indexează anual, cu rata medie a inflației din anul precedent. Însă pentru a le majora, este nevoie de o politică fiscală care să atragă resurse financiare pentru susținerea unor astfel de creşteri bugetare, având în vedere că sunt aproximativ 3.6 milioane de copii beneficiari ai alocației de stat, susține ministrul Marius Budăi.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.