ȘTIRI

Statul român irosește 15 milioane de euro pe renovarea clădirii Reprezentanței Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană

Statul român irosește 15 milioane de euro pe renovarea clădirii Reprezentanței Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană: potrivit informațiilor, în 2002 au fost cheltuiți 5,6 milioane de euro pentru achiziționarea unei clădiri, la care s-au adăugat 1,5 milioane de euro taxe notariale, iar acum se estimează că noua clădire va costa în total 15 milioane de euro.

Problemele au început în 2017, când reprezentanții României la Bruxelles au fost nevoiți să se mute în altă clădire din cauza necesității unor reparații serioase la vechea clădire. Astfel, în 2023, au fost scoase la licitație servicii de proiectare și asistență tehnică în valoare de 800.000 de euro.

Investițiile necesare renovării clădirii sunt semnificative deoarece aceasta are peste 50 de ani vechime, fiind construită în 1972. Lucrările de renovare sunt împărțite în două categorii principale: arhitectură și tehnici speciale. Costurile arhitecturale, inclusiv zidăria și finisajele interioare și exterioare, se ridică la 3,2 milioane de euro fără TVA. În plus, tehnologiile speciale precum ventilarea, aerul condiționat și încălzirea necesită un buget suplimentar de 1,8 milioane de euro fără TVA.

Astfel, valoarea totală a acestor achiziții se ridică la aproximativ 6,7 milioane de euro plus TVA. Prin adăugarea sumei de 800.000 de euro pentru serviciile de proiectare și cele 5,6 milioane de euro cheltuite anterior pentru achiziționarea clădirii, costul total estimat al proiectului atinge suma de 15 milioane de euro.

Această sumă ridicată a stârnit controverse în contextul în care România se confruntă cu alte priorități financiare și necesități urgente în țară. Criticii economici consideră că aceasta este o cheltuială nejustificată și ar fi trebuit să se găsească soluții mai economice pentru asigurarea unui sediu adecvat al Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.