ȘTIRI

Românii au sărăcit. Majoritatea de-abia mai pot achita facturile și ratele bancare

Românii au sărăcit față de anul trecut – cei mai mulți au fost afectați de creșterea ratelor bancare și a facturilor la utilități. În tot acest timp, veniturile românilor de-abia au crescut cu 5% față de anul trecut. Majoritatea nici nu mai visează la un concediu.

Cei mai mulți români trec printr-o criză a costului vieții care i-a sărăcit față de anul trecut. Cheltuielile cu asigurările și ratele bancare au crescut cu 40%, iar cele cu sănătatea și utilitățile cu 15%, arată INS în comunicatul privind veniturile și cheltuielile familiilor românești pe primul trimestru. De asemenea, a crescut numărul celor care nu-și permit concedii sau al celor care nu-și permit achiziții în general.

Ca întotdeauna, viața este grea pentru cei săraci: cei cu venituri mici alocă o parte mult mai consistentă din salarii pentru plata cheltuielilor necesare.

Potrivit INS, cheltuielile lunare ale populaţiei au fost în trimestrul I 2023, de 5 971 lei pe o familie (2 393 lei pe o persoană). Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie, au crescut cu 12,2%, iar cele pe o persoană cu 13,1%, mai spune statistica.

Sursa foto: Hotnews.ro

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.