OPINII

România se împrumută la dobânzi de cămătari: 5%. Bunăstarea întârzie să apară

Florin Cîțu s-a tot adresat națiunii, complet rupt de realitate, spunând că trăim foarte bine, cifrele arată creștere economică iar românii nu au absolut nici un motiv ca să fie nemulțumiți.

În acest timp prețurile au crescut iar facturile la gaz și energie electrică au explodat de câteva ori: astăzi trăim mai puțin cu mai mulți bani.

Cu toate acestea în ultima săptămână statul român s-a împrumutat de pe piața internă la un cost colosal, la nivel de cămătărie: peste 5%. Aproape un miliard de lei a cules ministerul de finanțe de pe piața internă. Practic la aceste dobânzi discutăm deja de un cost de 50 de milioane de lei pe an, bani suficienți ca să construim vreo două spitale.

Dobânzile obișnuite cu care statele se împrumută sunt de ordinul a 0,5%-1%. În cazul de față discutăm despre o valoare care este de 10 ori mai mare. Practic statele din jur pot face speculă cu statul român în sensul că pot împrumuta bani cu dobândă mică de pe unde pot și apoi să crediteze România la dobânzi de 10 ori mai mari. Schema este una simplă, nu este nimic ilegal.

Ilegal este însă atunci când băncile refuză să împrumută statul român la dobânzi mici, acordă credite cu 2%-3% pentru ca mai apoi persoane cu influență politică sau puse în instituții cheie financare să împrumute mai departe statul român. Practic ce vedem noi reprezintă o schemă de fraudare și statul român ar trebui să intervină urgent.

Klaus Iohannis și Florin Cîțu, cei doi actori vinovați pentru supraîndatorarea României.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.