ȘTIRI

România oferă Rusiei anual jumătate de miliard de euro din piața de gaze. Alte state europene oferă valori colosale

În România piața de gaze naturale este evaluată undeva la 3 miliarde de euro cea casnică și aproape 2 miliarde de euro gazul destinat industriei.

Din această piață Rusia deține sigur cel puțin 10%, în realitate mai mult deoarece și celelalte 10% surse de import care nu sunt din Rusia sunt controlate de Rusia.

Așa se face că România este nevoită să ia din acea zonă gaz de aproximativ jumătate de miliard de euro. Sumele sunt în realitate extrem de mici.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai scăzută dependență . Spre exemplu Germania importă aproape jumătate din gazul utilizat din Rusia și nu are o alternativă, consumul fiind și cu mult mai mare.

Dar am dori să fim clari: România are nevoie de relații economice cu alte state ale lumii, inclusiv cu Rusia. Germania are 30% din exporturi și importuri către Rusia. Deci nu trebuie neglijat un partener global mare, tot așa cum nici China nu poate fi neglijată.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.