ȘTIRI

Rămânem fără medici pediatri. Posturile sunt blocate în spitale

Știm că pe guvernanții care s-au perindat la putere prea puțin îi interesează soarta românilor care sunt activi pe piața muncii sau pe cea a pensionarilor de rând, însă, se pare că nu le pasă deloc nici de copiii care încă se mai nasc în această țară. Este penurie de medici pediatri, iar de vină este sistemul care este complet blocat și nu creează posturi noi pentru tinerii medici.

La nivel întregii țări sunt doar 22 de medici pe oncologie, pneumologie şi nefrologie pediatrică. „Am programări care se întind pe câteva săptămâni“, mărturisește prof.univ.dr. Mihai Gafencu, unul dintre cei şase medici pe care îi are România în prezent pe specializarea de nefrologie pediatrică. „Trebuie să avem şi posturi scoase pe aceste specialităţi noi să ţinem specia­liştii pe care îi formăm cu banii ţării în ţara noas­tră. Trebuie categoric o politică dusă de minis­ter, în sensul că di­rectorii de spitale trebuie să poa­tă angaja şi nu să aibă posturi blocate”, a mai spus acesta.

Alături de nefrologie pediatrică (ramură a medicinei interne care se ocupă de bolile de ri­nichi), şi oncologia şi pneumologia pentru copii sunt „Cenuşăresele“ sistemului medical, cu cei mai puţini medici cu drept de liberă practică. Mai mult, şi puţinele judeţe în care sunt câte unu-doi medici pe aceste ramuri se supra­pun, fiind marile centre universitare.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.