ȘTIRI

PSD și PNL pun tunurile pe IT, agricultură și construcții

Angajații din IT beneficiază în prezent de scutirea de impozit pe venit, în timp ce angajații din agricultură, industria alimentară și construcții sunt scutiți de impozitul pe venit, contribuția socială la sănătate și contribuția la pensiile private. Aceste facilități fiscale diferite pentru diferite sectoare au fost subiectul unor discuții în cadrul Coaliției PSD-PNL.

În prezent, există o propunere de eliminare a acestor facilități fiscale pentru toate sectoarele menționate. PSD și PNL, partidele aflate la guvernare, au convenit asupra acestei măsuri, invocând Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ca fundament pentru decizia lor. Cu toate acestea, criticii afirmă că această decizie poate avea consecințe negative asupra economiei, afectând sectoarele economice respective.

Ministrul Marcel Boloș susține că toate cheltuielile guvernamentale ar trebui acoperite prin revizuirea sistemului de facilități fiscale, o mai bună colectare a impozitelor de către ANAF și combaterea evaziunii fiscale. Cu toate acestea, există temeri că eliminarea tuturor facilităților fiscale va afecta sectoarele economice menționate în mod negativ.

Este important să menționăm că angajații din sectorul IT plătesc deja contribuția la sănătate (CASS), iar acum se discută despre posibilitatea impunerii acestei contribuții și în sectorul agriculturii și construcțiilor.

Această decizie privind facilitățile fiscale pentru diferite sectoare se află într-un stadiu de dezbatere și poate suferi modificări pe parcursul procesului legislativ. Este esențial să se țină cont de impactul economic și de interesele tuturor sectoarelor implicate în luarea unei astfel de decizii.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.