ȘTIRI

PSD, PNL, USR și UDMR închid termocentralele din România. Vom importa energie din Ungaria și Bulgaria

Ungaria și Bulgaria reprezintă cele două state vecine de unde România va importa energie foarte scumpă, în condițiile în care ministrul energiei, Virgil Popescu, se grăbește să închidă și ultimele termocentrale ale țării.

În România energia electrică este produsă de hidrocentrale, eoliene, centrale fotovoltaice, nuclearelectrica, termocentrale pe bază de gaz și termocentrale pe bază de cărbune sau păcură. Fiecare din componentele enumerate ocupă o cotă aproximativ egală din zona de producție.

România are nevoie de energie ieftină, doar în acest fel o economie a lumii poate să fie competitivă sau nu.

PNL, apoi PNL și USR, apoi PNL și PSD au forțat liberalizarea pieței de energie dar în paralele au luat măsuri prin care a fost scăzută și oferta până când aceasta a ajuns cu 20% sub cerere. În momentul în care cererea este mai ridicată decât oferta iar piața de energie este în curs de liberalizare prețurile nu au cum să scadă, ele vor crește deoarece piața solicită energia existentă.

Între producția de energie și consumul de energie există o bună corelația dată de modul de funcționare a economiei naționale. Dacă vei scădea economia națională atunci va scădea consumul , dacă ești obligat să scazi consumul atunci automat va scădea economia națională. Între cele două componente există o corelare directă.

Astăzi se produce energie electrică ieftină, spre exemplu cea produsă de hidrocentrală, dar se produce și energie electrică scumpă pe bază de cărbune. Dacă toate formele de energie se amestecă la nivel de preț atunci vom obține o medie potrivită. Dar astăzi nu se face așa: se ia costul cel mai ridicat și toată energia a fost ridicată la nivelul acelui cost.

PNL, PSD și UDMR au votat în parlament pentru închiderea termocentralelor fără a pune nimic în loc. USR s-a abținut, asta deși până la acest moment a fost de acord cu închiderea lor iar acest proces a început în timpul guvernului USR-PNL. Unicul partid politic care a cerut să nu se închidă minele până nu am deschis alte unități de producție în loc, a fost partidul AUR, condus de către tânărul George Simion.

Închiderea termocentralelor lasă România fără energie și vom fi nevoiți să importăm de la vecini, dar acest lucru nu este bine deoarece ei ne vând dar la prețuri care să nu ne permită să fim competitivi pe piața internațională.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.