Programul de guvernare AUR: scade mai mici pentru firme și salariați, mai puține primării și instituții la stat, reducerea controalelor
Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat pe 11 mai 2023 programul de guvernare. Acest lucru s-a realizat la Camera de Comerț și Industrie, acest lucru fiind un semnal tras pentru mediul de afaceri din România: avem un program de guvernare pro-afaceri și pro-salariați cu reducerea birocrației.
Printre multele măsuri economice care sunt propuse unele atrag atenția în mod deosebit.
În primul rând AUR propune capitalizarea firmelor românești prin mai multe mecanisme. Se propune astfel ca pentru firmele cu o cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro impozitul să fie de doar 2% din cifra de afaceri. Pe de cealaltă parte se păstrează impozitul pe profit de 16% însă companiile trebuie să se asigure că își declară corect profiturile în România. Companiile care aleg să își externalizeze profiturile prin facturări către alte state de servicii fictive vor trebuie să plătească un impozit global pe cifra de afaceri de cel puțin 1%.
AUR prevede de asemenea creștere etapizată a salariului minim pe economie, o creștere graduală, până la valoarea de 5.000 de lei brut, de la valoarea de 3.000 de lei brut care este astăzi. În paralel se propune înghețarea valorii absolute a taxelor pe salariu astfel încât în cele din urmă să se ajungă la un impozit de maxim 25% din salariu și nu de aproape 40% cât este astăzi, pentru primii 5.000 de lei din fiecare salariu.
Pe de cealaltă parte AUR mai propune și credite cu dobândă scăzută și un diferențial de dobândă de maxim 2,5%. La momentul de față firmele românești sunt creditate la dobânzi bancare foarte mari. Mii de firme se închid lunar datorită creditelor scumpe iar băncile execută pe români și firmele românești. AUR mai propune dezvoltarea sistemului bancar românesc și extinderea lui în comunitățile din Europa unde există un număr mare de români. Se vor înființa trei noi bănci, Banca pentru Dezvoltare, Banca Agricolă și Banca Românească pentru LOcuințe și Consolidare. Aceste bănci ar trebui să crească rolul statului în economie în condiție în care în sistemul bancar din România există aproape un monopol.
Pe de cealaltă parte se propune reforma administrativă prin reducerea numărului de instituții și de primării. În România nu ar trebui să mai existe primării cu mai puțin de 5.000 de cetățeni iar acolo unde exista o primărie să rămână o singură persoană cu un ghișeu pentru populație.
Programul de guvernare al AUR este un program axat pe mediul de afaceri, pe o dezvoltare sustenabilă și pe termen lung.