PNL testează apele. Cum au vrut liberalii să-și asigure „stabilitatea politică” și după 2024
Liberalii au încercat marea cu degetul. La scurt timp după ce au depus un proiect de lege creșterea pragului electoral de la 5% la 7%, Nicolae Ciucă, liderul PNL, anunță că această inițiativă a fost retrasă. PSD și PNL încearcă cu disperare să mențină frâiele puterii și după 2024.
Proiectul de lege depus de liberali a stârnit indignarea societății și a mai multor reprezentanți politici. Ei au acuzat PNL și PSD că doresc să împiedice noi formațiuni politice să intre în parlament. În expunerea de motive a proiectului se precizează că inițiatorii „doresc să creeze mai multă stabilitate în România, să reducă fragmentarea spectrului politic”.
Nicolae Ciucă a anunțat că proiectul a fost retras și a subliniat că PNL dorește menținerea procesului de consolidare democratică și o reprezentare cât mai mare a societății în Parlament.
Un proiect de lege depus, miercuri, la Camera Deputaților, ridică pragul electoral de la 5% la 7% și propune eliminarea așa numitului prag alternativ pentru UDMR, care îi permitea intrarea în Parlament dacă ar fi obținut un prag de 20% în patru județe. În expunerea de motive a proiectului de lege, depus de deputații Radu Cristescu (PSD) și Adrian Cozma (PNL), este invocată nevoia de „stabilitate politică”. De asemenea, crește pragul electoral pentru alianțele electorale sau politice, care vor trebui să obțină minim 10% din voturi față de 8% cât prevede legea în vigoare. Creșterea pragului electoral ar afecta direct UDMR, care ar fi eliminat din Parlament, se arată într-o analiză realizată de Asociația Mikó Imre.