Opinie. Cât de probabilă ar putea fi procedura pentru demiterea lui Klaus Iohannis și ce șanse ar avea un referendum
Președintele Klaus Iohannis se află la al doilea mandat de președinte, dar aceste sunt încărcate cu numeroase crize și eșecuri.
Nici unul din proiectele majore lansate de către președinte nu a avut vreo finalitate, fie că vorbim despre România Educată, România Bunului Simț sau România Verde. Președintele are prostul obicei ca la fiecare câte luni să mai anunțe un mare proiect, deși precedentul nici nu a început.
Românii consideră că acesta este principalul vinovat pentru situația grea în care se află țara, cu o inflație care are două cifre și cu o datorie externă ce s-a triplat în mandatele sale.
Până când mai are mandat Klaus Iohannis?
Primul mandat de președinte al lui Klaus Iohannis a început în anul 2014, atunci când avea să îl învingă pe Victor Ponta în finala de la prezidențiale.
Al doilea mandat de președinte al lui Klaus Iohannis a început în anul 2019, atunci când avea să facă un aranjament cu PSD și să o învingă pe Viorica Dăncilă în finală.
Mandatele e președinte sunt în România de 5 ani.
Asta înseamnă că următoarele alegeri ar urma să aibă loc spre finalul anuui 2024.
Practic președintele Klaus Iohannis a trecut puțin peste mijlocul celui de al doilea mandat iar românii mai trebui să îl suporte încă doi ani aproape compleți.
Cum poate fi suspendat și apoi demis președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis pot fi suspendat numai dacă se găsește o majoritate parlamentară rezonabilă care să propună suspendarea sa și apoi demiterea.
Din parlamentul actual al României fac parte PSD, PNL, USR, AUR și UDMR, la care se adaugă minoritățile naționale.
Președintele Klaus Iohannis este teoretic susținut de către PNL, partidul care l-a pus pe această funcție dar pe care a ajuns să îl controleze folosind în acest sens serviciile de informații doar în propriul interes, nu al țării.
PSD a fost considerat mult timp inamicul numărul unu al regimului Klaus Iohannis, însă rămas fără soluții acesta a preferat să aducă pe socialiști la guvernare alături de liberali și de maghiari.
Astăzi România este condusă de către o coaliție ne-naturală formată din PSD, PNL și UDMR. Această coaliție s-a format în condițiile în care George Simion și partidul AUR au strâns în stradă peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis. Pentru a distruge orice șansă ca PSD să admită o astfel de procedură, cuprins de panică, Klaus Iohannis a preferat să îi aducă la guvernare.
Pentru a se găsi majoritatea necesară suspendării lui Klaus Iohannis ar fi necesar ca PSD și AUR, împreună cu USR, să decidă acest lucru în parlamentului României.
Dacă acest lucru s-ar întâmplat președintele ar fi suspendat iar locul său ar fi luat de președintele senatului României, acesta din urmă urmând a avea un mandat limitat.
Ce șanse sunt ca PSD să admită începerea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis?
Actuala coaliție de guvernare s-a făcut cumva contranaturii. PSD conduce România alături de PNL și UDMR, cu un premier liberal.
Înțelegerea dintre părți a fost aceea că doi ani va guverna PNL și apoi doi ani va fi un premier de la PSD.
Asta înseamnă în prima jumătate a lui 2023 ar trebui ca Nicolae Ciucă să se retragă din poziția de premier iar PSD să propună un premier și o nouă echipă de guvernare. Până acum PSD s-a ținut de cuvânt, rămâne de văzut și dacă Klaus Iohannis și PNL vor face acest lucru.
În cazul în care Klaus Iohannis refuză să numească un premier de la PSD, atunci Marcel Ciolacu a declarat deja că vor urma alegeri anticipate, adică nu doar prezidențiale ci și parlamentare.
În această situația președintele ar urma să fie suspendat și apoi va trebui să se prezinte în fața românilor în fața unui referendum.
Ce șanse are un referendum ca să treacă?
Dacă PSD nu va putea numit premierul în anul 2023 atunci Klaus Iohannis ar urma să fie suspendat și apoi chemat la judecată în fața cetățenilor.
Românii ar urma în aceste condiții să decidă dacă Klaus Iohannis ar putea rămâne președinte sau nu.
Așa cum arată astăzi lucrurile președintele nu mai are deloc susținere din partea poporului român.
Asta înseamnă că în cazul unui referendum marea lor majoritate ar vota pentru demiterea lui Klaus Iohannis.