ȘTIRI

Magistrații primesc lunar o „pensie” specială mai mare de 20.000 de lei. În acest timp antreprenorii și angajații sunt sufocați de taxe și inflație

Am pus cuvântul pensie între ghilimele deoarece în realitate nu discutăm despre pensie ci despre un privilegiu.

Marea majoritate a românilor primește pensie lunară pe bază de contributivitate. Nu mai punem aici că și această contributivitate nu este actualizată cu inflația de la momentul la care s-au reținut banii, dar aceasta este o altă problemă.

La acest moment avem peste 5.000 de magistrați, adică judecători și procurori, în marea lor majoritate apți de muncă, adică tineri, care primesc în fiecare lună peste 20.000 de lei. Din această sumă cea mai mare parte reprezintă aport de la nivelul bugetului de stat, adică sunt banii românilor.

În timp ce procesele din România se întind pe ani iar rezultatele sunt printre cele mai surprinzătoare, judecătorii și procurorii primesc la sfârșitul carierii un privilegiu , un premiu din partea clasei politice de la București. În România nu există o aplicare unitară a legilor, fiecare judecător are libertatea de a putea decide după bunul plac, uneori și în neconcordanță cu actuala constituție a României. Astăzi poți avea o sentință într-un fel și într-un proces similar vei obține un altfel de rezultat.

Ne învârtim într-un cerc vicios din care nu vom putea ieși cât timp curtea constituțională este condusă politic de către oamenii PSD și ai PNL. Chiar și judecătorii de la CCR au pensii speciale, printre cele mai ridicate din țară.

Practic numai pentru această categorie de privilegiați românii trebuie să plătească anual peste 300 de milioane de euro. Ce se putea face cu o asemenea sumă de bani? Păi statu român putea să facă investiții, spre exemplu putea să contruiască 5 spitale județene noi în fiecare an.

Se pot elimina pensiile speciale? Cu siguranță că se pot elimina iar acest lucru trebuie să fie făcut pentru magistrații care nu sunt încă la pensie. Dacă pensiile speciale nesimțite s-ar elimina pentru cei care s-ar pensiona de astăzi înainte atunci în aproximativ 15 ani ar dispărea această categorie de privilegiați.

Toate pensiile din România trebuie să se bazeze pe principiul contributivității. Afirmația aceea că judecătorii și procurorii au anumite restricții și nu pot desfășura alte activități, nu este una care susține decizia existenței pensiei speciale. Orice român care are o meserie în această țară în general nu mai poate face și altceva, doar nu vă imaginați că un zidar sau un chelner mai are timp după orele de program să mai facă și altceva.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.