Jumătate din populația activă a României lucrează în afara țării. Ce avem de făcut pentru a-i putea aduce acasă: o viață mai bună
România se află deja în interiorul unei catastrofe demografice. Mai bine de jumătate din populația activă a țării lucrează dincolo de granițele țării.
Problema românilor din diaspora, cum să îi ajutăm să își conserve identitatea și cum să creem condițiile necesare pentru a fi aduși acasă au fost discutate în cadrul Conferinței România de dincolo de granițe desfășurate în parlamentul României.
Vedeți suma impresionantă de bani pe care o trimit românii în țară în fiecare an.
Pentru a vedea interesul oficialităților statului român față de această problemă la eveniment nu a participat nici un parlamentar de la PSD, PNL, USR sau UDRM și nici un reprezentant al ministerului de interne sau al departamentului pentru relația cu românii de pretutindeni.
Câți români sunt plecați din țară
În mod oficial se declară că în România sunt peste 19 milioane de cetățeni. Aici sunt incluși însă și Românii plecați din țară dar care încă mai au buletin românesc și atunci trebuie să aibă și o reședință.
Dar nu este greu să îi numărăm pe cei care sunt acasă și să vedem câți sunt plecați din țară. Avem 2,5 milioane de copii, 5 milioane de pensionari, 5,5 milioane de lucrători activi în țară. Aceștia suntem toți. Dacă facem o adunare grosieră putem vedea că în România locuiesc doar 13 milioane de români.
Asta înseamnă că în afara României muncesc și locuiesc peste 6,5 milioane de români. Aici nu punem copiii care nu au încă certificat de naștere românesc și părinții nu și-au mai dat silința ca să le ofere și cetățenia română.
De ce au plecat românii din țară
Românii au plecat din țară datorită sărăciei și datorită lipsei de încredere că în interiorul României se mai poate produce o schimbare reală pe termen scurt sau mediu. Românii nu mai au astăzi speranță în conducerea politică, birocrația și corupția sunt peste tot. Statul a fost infestat cu membri de partid care lucrează împotriva românilor.
Citiți cum a fost vândută rafinăria RAFO pe doar 8 milioane de euro.
Românii au plecat datorită sărăciei. Industria națională, evalută la 1.000 de miliarde de euro în anul 1990, a fost distrusă, demolată, vândută, devalizată. Românii și-au pierdut locul de muncă și au fost nevoiți să plece în pribegie. Pare să fie o politică premeditată de distrugere a statului român și de îndepărtare a populației autohtone.
La ei în țară bătrânii au o pensie de doar 200 de lei în timp ce un sfert dintre români trăiesc cu un salariu de mai puțin de 400 de euro pe lună. Acest salariu este de 4-5 ori mai mic decât media europeană și de 10 ori mai scăzut decât cel din statele dezvoltate precum Marea Britanie, Germania sau Olanda.
Astăzi România nu mai produce nimic, am ajuns să trăim datorită banilor trimiși acasă de românii plecați. Țara noastră nu are o economie reală, există doar o economie bazată pe consumul produselor importate.
Românii au mai plecat de frica față de sistemul medical din România. Spitalele sunt vechi, nici o clădire nouă nu a fost construită de guvernul țării în ultimii 33 de ani. Românii mor în spitale, acolo unde cadrele medicale îți cer bani pentru a-ți oferi dreptul la viață. Românii sunt tratați la ei acasă precum animalele, într-o totală lipsă de respect.
Românii pleacă datorită birocrației și corupției. Aici în România nu poți face afaceri, taxele sunt mari, birocrația este colosală și la fiecare ghișeu trebuie să dai bani, ți se cere șpagă.
Cum îi aducem pe români acasă?
Românii nu vor veni acasă dacă vom crea instituții sau vom da denumiri pompoase la cele existente.
Românii vor veni acasă dacă vom elimina problemele care au dus la plecarea lor.
Ori principala problemă este cea a locurilor de muncă: românii trebuie să câștige acasă suficienți bani ca să poată avea o viață decentă. Românii trebuie să trăiască bine la ei acasă și să existe aici o economie reală, bazată pe producție.
Românii trebuie să aibă acasă la ei salarii și pensii decente.
De asemenea cetățenii au nevoie de o educație reală, de un sistem de învățământ modern și performant. Români iau nevoie de spitale noi și de un sistem medical care pune în centrul atenției pe cetățeni și nu conducerile politice care devalizează banii de la bugetul de stat.
România are nevoie de mai puțină birocrație și mai puțină corupție.