ȘTIRI

Guvernului nu-i pasă de bolnavii de cancer. Normele pentru Planul Național vor fi adoptate cu mare întârziere

România este țara în care mori cu zile. Zilnic, 153 de oameni mor din cauza cancerului, potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Deși autoritățile conștientizează faptul că pentru bolnavii de cancer orice minut contează, Ministerul Sănătății a avansat extrem de greu cu elaborarea normelor de aplicare a Planului Național de Control al Cancerului. De aceste plan depinde deblocarea finanțărilor pentru serviciile de diagnostic genetic şi tratament personalizat, asigurând astfel acces la terapia de ultimă generaţie.

Alexandru Rafila a anunțat joi, 27 iulie, că vor fi adoptate aceste norme, cu o lună mai târziu – și după proteste ale pacienților. Amintim că, pe 14 iulie, actuali și foști pacienți oncologici au îndurat temperaturile ridicate, pentru a protesta în fața Ministerului Sănătății. Ei au amenințat că vor da în judecată autoritățile pentru că amână adoptarea normelor de punere în aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului.

Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a declarat că acest plan este foarte bun: „e acceptat de Uniunea Europeană. O țară vecină chiar a cerut planul nostru, să-l implementeze”. 
Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.