ȘTIRI

Guvernul va impozita producătorii casnici de energie pentru autoconsum

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor, în ciuda asigurărilor din partea Guvernului că nu va introduce aşa numita „taxă pe soare”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din Romania (APCE).

„În ciuda asigurărilor din partea Guvernului, că nu va introduce aşa numita „taxă pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat”, se menţionează în comunicatul transmis luni de asocieţie, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum.

„De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul şi ANRE nu intenţionează să aplice „taxa pe soare”? Aceasta este o acţiune cu premeditare în care sunt implicate mai multe instituţii ale statului. Guvernul a creat cadrul legal iar ANRE a început să pregătească infrastructura. În toată această perioadă au negat cu vehemenţă intenţia de a introduce o astfel de taxă. Instalarea acestor echipamente suplimentare este o dovadă a intenţiei Guvernului şi ANRE de a introduce această taxă absurdă”, se menţionează în comunicat.

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie a solicitat membrilor săi să trimită fotografii cu astfel de instalaţii. Din sutele de imagini primite am identificat doua situaţii: în unele cazuri a fost instalat un „bloc de măsură sigilabil”; în alte cazuri au fost instalate inclusiv contoarele inteligente care sunt deja funcţionale.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.