Guvernul recunoaște că statul român a fost fraudat de companiile din energie. Cine plătește?
Guvernul României va reglementa piața de energie printr-o nouă ordonanță de urgență. Acesta recunoaște public că bugetul de stat a fost fraudat de companiile din energie prin prețuri mult umflate prezentate spre decontare.
Legea prevedea astăzi că aceste companii pot veni cu orice cost de achiziție și statul va urma să îl deconteze datorită subvenției acordate. Așa se face că s-au prezentat la decontare și mai urmează să fie prezentate sume colosale de bani.
Cum s-a făcut acest lucru: costul de producție a fost multiplicat cu ajutorul unor companii intermediare. Așa au ajuns românii să plătească prețuri de câteva ori mai ridicate decât cele cu care companiile românești cu acționariat majoritar de stat scoateau pe piață energia electrică.
Energia electrică este produsă în proporție de 80% de companii românești cu acționariat de stat.
Practic vorbim despre o schemă de fraudare care a fost pusă la punct pe baza legislației existente și create de către guvernul PSD și PNL. Sumele de bani sunt de ordinul miliardelor de euro și ele se suportă de la bugetul de stat, adică sunt banii românilor.
Este greu de crezut că cei care astăzi conduc România nu aveau cunoștință de ceea ce se întâmplă și că nu știau despre ce este vorba.
Acum guvernul recunoaște că există această schemă de fraudare și modifică legea astfel încât va exista o entitate de stat care va cumpăra toată energia electrică de pe piață, va cumpăra deficitul de energie din afara României și apoi o va revinde românilor prin intermediul companiilor distribuitoare.
Prețul corect va fi astfel de câteva ori mai scăzut decât cel practicat astăzi.
Dar se pune întrebarea: cine va plăti pentru această schemă de fraudare, își vor face procurorii treaba?