ECONOMIE

Este mai rentabil să îți faci rate la casa proprie decât să plătești chirie la casa altuia

Este mai rentabil să îți faci rate la casa proprie decât să plătești chirie pentru casa altuia, asta este clar.

Chiria unui apartament cu două camere într-o zonă civilizată în București este mai mare de 500 de euro.

Ratele bancare la un credit pentru achiziția unui apartament cu două camere într-o zonă civilizată în București este mai mică de 500 de euro.

Diferența majoră între cele două este că după 30 de ani cel care plătește banii are proprietatea asupra unui bun care valorează mai mult decât ratele plătite.

Casele au astăzi prețuri foarte bune, prețurile au scăzut după valul inflaționist de după pandemie. Spre exemplu într-o zonă bună, cum este Tunari, poți cumpăra case noi cu prețuri mai mici de 150.000 de euro, la jumătate față de prețurile europene.

Chiar și în cazul dobânzilor actuale ele sunt mai reduse decât inflația. Asta înseamnă că valoarea unei locuințe crește mai repede decât suma acumulată prin plata razelor bancare.

Și pentru investitori este mai bine să își țină banii în locuințe decât în conturi. Cei care cumpără o locuință își păstrează valoarea reală a sumelor deținute, dar mai pot obține și sume importante din chirii. Dacă ții banii în cont ei se devalorizează iar dobânzile sunt mai mici decât chiriile.

Spre exemplu în Pipera s-a plătit acum 10 ani pe o casă 70.000 de euro, ratele plătite până acum au ajuns la 100.000 de euro, dar locuințele valorează astăzi peste 300.000 de euro.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.