ȘTIRI

E din ce în ce mai greu să cumperi o casă. Românii plătesc dobânzi uriașe la creditele ipotecare – cele mai mari din Uniunea Europeană

Sunteți o familie tânără și vreți să vă cumpărați un apartament? Fiți gata să vă înhămați la credite cu dobânzi uriașe, cele mai mari din Uniunea Europeană. În România, rata medie la creditele pentru locuințe cu scadența inițială de peste 5 ani a ajuns la 8,3% în februarie 2023, comparativ cu 4,1% în toamna lui 2021. Astfel, românii s-au trezit că de la o lună la altă trebuie să plătească o rată mai mare, în timp ce prețurile la alimente și utilități creșteau din cauza inflației.

România nu le oferă nimic tinerilor care îți întemeiază o familie. Salariile mici și lipsa oricui sprijin îi determină pe tot mai mulți tineri să amâne conceperea unui copil. Potrivit datelor, peste 70% dintre aceste cupluri spun că momentan nu își doresc copii.  De vină sunt aspectele financiare – situația financiară și incertitudinea cu privire la siguranța locului de muncă sunt determinante în decizia de a (mai) avea un copil.

Un alt aspect este faptul că accesul tinerilor la o locuință scade de la o generație la alta. Majoritatea românilor apelează la bănci pentru a-și cumpăra un apartament – tinerii ajung astfel să se îndatoreze pe 35 de ani și să achite dobânzi uriașe pentru a avea propria casă. Un studiu Deloitte Property Index 2022 arată că un român care câștigă salariul mediu pe economie trebuie să economisească un echivalent între șase și opt salarii anuale brute pentru achiziția unei locuințe.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.