ȘTIRI

Deși Rusia nu își permite un război în Ucraina, este posibil să îl înceapă pentru a închide foametea din Rusia

Tensiunea la granița dintre Ucraina și Federația Rusă crește. Ucraina acuză statul vecin că se pregătește de o invazie militară, Federația Rusă acuză occidentul, mai ales SUA, că se implică militar în Ucraina prin furnizarea de tehnică militară, dar și personal de instruire.

Cu siguranță SUA nu va ataca Federația Rusă, dar tot cu siguranță pare că am ajuns la acel moment în care nu va mai accepta încă o intervenție militară a Federației Ruse în Ucraina.

SUA are alături statele din estul Europei, printre care și România. Pe de cealaltă parte Germania este reticientă față de un posibil conflict deoarece aprovizionarea cu materii prime din Federația Rusă va fi afectată.

În general poziția NATO este una clară de limitare a unei intervenții a Federației Ruse în Ucraina, dar nu există disponibilitatea de a se trimite trupe, ceea ce este firesc. Normal este ca ucrainienii să se apere și să fie ajutați cu tehnică militară, dar varianta în care situația din Afganistan s-ar repeta, adică să lupte alții pentru ei nu este de luat în considerare.

Există analize în România care spun că Rusia nu își permite un război, financiar vorbind , dar acest lucru arată o mare neînțelegere. Marile puteri nu gândesc în acești termeni, iar foametea internă nu reprezintă motiv să nu se înceapă un conflict cu o țară mică. Tocmai pentru că situația nu este deloc bună din punct de vedere economic Vladimir Putin poate acoperi nemulțumirea internă printr-un conflict extern. Această tactică este una constantă în politica ofensivă a Federației Ruse, să stingă posibile conflicte interne printr-un conflict extern.

De multe ori orgoliul unor noi teritorii acoperă bine foametea internă, se uită de sărăcie.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.