ȘTIRI

Cum stimulează Guvernul natalitatea: taxează munca exagerat – peste 43%, față de Polonia – 2%

În plină criză demografică, Guvernul Ciolacu, la fel ca toate guvernele din trecut, este incapabil să ia măsuri pentru a stimula natalitatea. Dimpotrivă, se mențin sau se adoptă măsuri care au efectul opus: și asta pentru că România taxează familiile cu un singur venit și doi copii mai mult decât orice alt stat european. În programul de guvernare 2023-2025, PSD a promis că va acorda vouchere, ajutoare în bani, reduceri la alimente şi servicii pentru familiile numeroase – deocamdată promisiunile au rămas doar pe hârtie.

Un raport publicat de Ministerul Finanțelor arată crunta realitate: sarcina fiscală medie a unei familii cu un venit și doi copii este de peste 43%, după noi fiind Turcia, la aproape 10 puncte distanță 35% impozitare. Cea mai mică impozitare a unei familii cu un singur venit si doi copii este în Olanda (5%) și Polonia (cca 2%).

În același timp, multe state europene acordă un sprijin real familiilor care au copii, spre exemplu, credite fiscale sau deduceri specifice pentru copii, în timp ce alocațiile pentru persoanele aflate în întreținere din România oferă un sprijin mai modest pentru familiile cu copii, în ciuda creșterilor recente.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.