ȘTIRI

Coaliția USR cu PMP și Forța Dreptei stârnește un val de nemulțumiri și plecări. Partidul s-a prăbușit în sondajele de opinie

USR a promis multe dar niciodată nu s-a ținut de cuvânt.

În timpul campaniei electorale USR nu a promis o alianță cu sistemul iar după alegerile din decembrie 2020 s-a dus la guvernare cu PNL, unul din partidele sistemului.

În mai mult de 2 ani de mandat parlamentar partidul a pierdut aproape jumătate din senatori și deputați dar a schimbat și vreo 3 președinți. La USR este președintele și anul deoarece se anunță deja noi alegeri, jocurile din interior nu mulțumesc pe mulți așa că păpușarii pregătesc o nouă schimbare.

Cea mai mare nemulțumire este cea legată de anunțata alianță cu PMP și cu Forța Dreptei. Votanții USR dar și membrii radicali nu și-au dorit o asemenea abordare, dar liderii de la centrul nu mai au resurse locale și atunci trebuie să le identifice.

Alianța cu PMP și cu Forța Dreptei are anumite avantaje dar și unele dezavantaje. Primul avantaj este că se aduc în coaliție personalități naționale sau locale ce au experiență politică și știu să treacă prin alegerile din anul 2024. USR a pierdut mulți membri la nivel local, dezamăgiți de modul în care s-a decis să se facă politică, iar această pierdere trebuie să fie compensată.

PMP este partidul format de către Elena Udrea la comanda lui Traian Băsescu. Acum Elena Udrea a fost aruncată după gratii iar fostul președinte a fost umilit cu un post de eurodeputat.

Forța Dreptei s-a rupt din PNL, deci este PNL. Condus de către Ludovic Orban, partidul nu are nici o șansă la viitoare alegeri dacă ar decide să meargă singur, însă dispune de o importantă structură locală formată din foști membri ai PNL, cei permanenți nemulțumiți.

Doar că PMP și Forța Dreptei sunt partide mai puternice decât USR la nivel local, ori acest lucru duce la o schimbare a balanței. Membrii USR sunt dezamăgiți de această soluție deoarece mulți din noii colegi sunt vinovați pentru că ei au ales să intre în mocirla politicii. Acum li se spune că băieții răi vor deveni băieții buni.

Rămâne să vedem dacă această coaliție a făcut mai mult rău sau se va dovedi o soluție salvatoare.

USR a luat o decizie iar liderii partidului vor răspunde pentru acest lucru în timpul alegerilor din 2024.

Daniel Neagu

Daniel Neagu a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca în 2010, și este un jurnalist talentat și dedicat în căutarea adevărului.